Jak przygotowywać produkty przewidziane dla dzieci

Mleko i sery Mleko dajemy dzieciom już nie tylko pod postacią zup mlecznych, mleka płynnego, kakao czy kawy zbożowej, ale także z dodatkiem przecieranych owoców i cukru – w postaci słodkich sosów mlecznych z owocami, kisieli oraz częściej jako mleko zsiadłe (po dokładnym roztrzepaniu również możemy je podawać z przetartymi owocami lub sokami, w postaci koktajlu). Należy również dodawać mleko dla zwiększenia wartości odżywczej wielu jarzynowych, jak: barszcz zabielany, zupa pomidorowa, ogórkowa, botwin- tp. lub przyrządzać zupę „nic” (p. str. 135) mleko zsiadłe i twaróg dla małych dzieci z reguły przyrządzamy wyłącznie mleka przegotowanego, zakwaszonego przy użyciu specjalnych tabletek szących lub śmietany (str. 71). Twaróg powinny dzieci otrzymywać w różno- postaci, np. „na słono” z dodatkiem szczypiorku, cebuli, kminku, Mewek, przetartych pomidorów, z dodatkiem ryby wędzonej (szprotki, ~ele itp.), świeżych ogórków itp. Na słodko można podać z pokruszonymi arnikami, bakaliami przetartymi z owocami w formie kremu (p. str. 120- ) oraz w postaci wielu deserów i potraw, rwatka pozostała po przyrządzeniu twarogu jest bardzo wartościowym iuktem spożywczym, gdyż prawie cała zawartość wapnia i fosforu przecho- z mleka do serwatki. Poza tym przechodzą do serwatki witaminy rozpuszone w wodzie, około llz ilości białka i tłuszczu oraz w dużej ilości cukier. 3śc kaloryczna i odżywcza serwatki równa się połowie wartości mleka, i serwatka nadaje się doskonale (zamiast octu lub kwasku cytrynowego) zakwaszania barszczu burakowego, botwinki, zupy ziemniaczanej itp. i do ądzania żuru. Może być także użyta częściowo do zakwaszania buraków kapusty, a także do przyrządzenia napoi „na słodko” lub „na słono” z dodatkiem soku z ogórków kiszonych w domu. Dla dzieci do picia najlepsza jest serwatka osłodzona, z dodatkiem soku tartej marchwi lub z kwaszonych buraków: napój jest wtedy nie tylko „aczny, ale i barwny, a tym samym bardziej apetyczny. Niektóre dzieci najchętniej piją serwatkę w stanie naturalnym. Oprócz twarogu wprowadzamy także sery fermentowane (żółte), niezbyt ostre słone. Jeśli dziecko słabo gryzie, możemy ser utrzeć i posypać nim chleb osmarowany masłem, albo też po utarciu połączyć ser z mlekiem lub śmietaną przygotować pastę do smarowania chleba. Możemy również utarty ser dodać o ugotowanej zupy lub kaszki, aby zwiększyć wartość białkową potraw /łaszczą w te dni, gdy dziecko nie otrzymuje mięsa lub jaja). Sery topione skazane są dla dzieci starszych.

Powiązane wpisy