Dzienne racje pokarmowe dla dzieci w wieku szkolnym

Aby zorientować rodziców, ile dziecko w wieku szkolnym powinno otrzymać dziennie różnorodnych produktów (zarówno ochronnych, jak energetycznych), podajemy w tabeli 6 dzienne ilości produktów dla 3 grup wieku: 1) od 7 do 9 lat, 2) od 10 do 12 lat, 3) od 13 do 15 lat. Tabela 6 Dzienne racje pokarmowe dla dzieci w wieku szkolnym* Produkty Dzienne ilości produktów w gramach na 1 dziecko 7-9 lat 10-12 lat 13-15 lat Mleko 600 600 650 Sery 50 60 70 Jajo (1 sztuka) 50 50 50 Mięso, wędliny, podroby, ryby 100 120 170 Masło 30 30 30 Śmietana 20% 30 35 40 Tłuszcze inne 10 15 20 Warzywa bogate w karoten 200 200 200 Warzywa dostarczające witaminy C i inne 250 250 350 Owoce 200 200 200 Ziemniaki 300 400 450 Strączkowe suche 10 10 15 Pieczywo 250 300 350 Mąka, kasze 70 75 85 Cukier, słodycze 50 50 60 Przetwory owocowe 20 25 30 Uwaga: podaneilości produktów, po odliczeniu 10°” na straty występujące podczas przyrządzania potraw, dostarczają: Kalorii 2330 2600 3030 (9740 kJ) (10 860kJ) (12 670kJ) Białka ogółem g 75 84 100 (w tym białka zwierzęcego) g (46) (50) (60) Tłuszczu g 73 83 96 Węglowodanów g 340 380 440 Opracowane w Instytucie Matki i Dziecka Podane dzienne ilości produktów należy traktować jako podstawowe. Z ko­rzyścią dla zdrowia dzieci możemy zwiększać ilość sezonowych owoców o 100 do 200 g dziennie i wprowadzać większe ilości warzyw i mleka.

Powiązane wpisy